WhatsApp Destek
SARARTMA ODALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
DİKKAT EDİN
 
 
DİKKAT EDİN

Sarartma İşleminde dikkat edilmesi gerekenler
 
 
-Meyve sarartma odalarında sarartma esnasında, fazla etilen verilmesi odada fazla karbondioksit oluşması, az oksijen verilmesi, az veya fazla sıcaklık verilmesi sonucu dönüşü olmayan kayıplar yaşanmaktadır.

Sarartma Odasında Oksijen / Karbondioksit Dengelenmesi
*Meyve solunumu için oksijen önemlidir. Odada oksijen konsantrasyonu düşükse meyvenin sararması çok yavaş olur. İyi bir havalandırma için içerideki havanın saat başı tazelenmesi gerekir.
*Sarartma esnasında içerde oksijen oranı azalır, karbondioksit miktarı artar. Odada bulunan karbondioksit etilenin aktivitesini yok eder. Fazla havalandırma yapmanın da etilen kaybına yol açacağı göz ardı edilmemelidir.

Sarartma Odasında Nemlendirme
Meyveler yüksek çevre sıcaklığına maruz kaldığı zaman kabuktaki eterik yağ kesecikleri çok hassaslaşır. Meyvenin garanti altına alınması için oda neminin %90 da olması çok önemlidir. Nemin %90 dan az olması meyvede eterik yağ hücrelerinin kırılmasına neden olduğu gibi su kaybı riski de fazladır. Ayrıca optimum % nem kabuktaki micro yaralanmaları odunlaştırdığı gibi sap ve sap dibinin yeşil kalmasına da yardımcı olur.

Etilenin Meyve Fizyolojisine Etkisi
Sarartma odasında etilen konsantrasyonu 0,1-1 ppm ise sarartma işlemi başlar. Tavsiye edilen etilen konsantrasyonu çeşitlere göre değişmekle birlikte 1-5 ppm arasındadır.
Odada etilen konsantrasyonunun yüksek olması; Meyvede solunumun artmasına ve dolayısıyla karbondioksitin artmasına, meyvede yumuşama olmasına, meyve sapının düşmesine, su kaybının artmasına, kabuk yanmasına neden olur.
 
Narenciye Meyvesinde İdeal Sarartma Parametreleri
 
Ethylene Konsantrasyonu   
1-5 ppm
Sıcaklık   
18,24 ºC
Gerçek Nem   
%90-95
CO2 Konsantrasyonu   
2000-2500 PPM
Sarartma Zamanı   
72-96 Saat

Tavsiyeler
 
    *Sarartma odası sezon başlamadan önce ve sezonda düzenli olarak uygun dezenfektanla dezenfekte edilmelidir.
    *Islak meyvenin hasat edilmesinden kaçınılmalıdır. (Yağmurda, siste ve çiğde hasat yapılmamalı)
   *Rüzgarlı ve hava neminin çok kuru olduğu günlerde hasat edilen meyveler sarartma odasında %95 nem sağladıktan sonra gaz faz verilerek sarartılmalıdır.
    *Sarartma odasındaki parametreler sık sık uygun şekilde çek edilmelidir
 
Faktörler ve Zararlanmalar
 
Düşük Nem  
Kapsül Düşmesi
Düşük Sıcaklık
Yavaş Sararma
Aşırı Sıcaklık   
Kötü Tat, Sap Dibi Etrafında Renklenme
Düşük Ventilasyon
Kapsül Düşmesi
Aşırı Ventilasyon   
Kuru Meyve
Aşırı CO2                  
Kapsül Düşmesi, Yavaş Renklenme
Bahçede Geç Yağ Uygulaması   
Yeşil Nektarlar, Yavaş Renklenme
Böcekler   
Böceğin Zarar Verdiği Yerler Yeşil Kalır
Aşırı Nemde Hasat  
Oleocellosis, Sulu Ekşi Çürük
Paketleme Zararları   
Kabuk Lekelenmesi, Meyve Sapı Düşmesi
 
 

 
NAROVA TARIM
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
Yolgeçen Mah. 4001 Sok No :9/1G Mensa Fabrika İçi Seyhan/Adana- Türkiye
Narova Tarım © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.