slidebg1

MUM-İLAÇ

NAROVA 45 PROC

450GR / LT PROCHLORAZ

KULLANIM YERİ

Prochloraz hasat sonrası hastalıklara neden olan asıl mantarlara karşı koruma sağlayan, etkili bir mantar öldürücüdür, özellikle narenciyede hasat sonrası önemli olan Penicillium Digitatum (Yeşil Küf) ve Penicillium İtalicum (Mavi Küf)’a karşı çok etkilidir.

 

FORMÜLASYON : EC
ETKEN MADDE : 450GR / LT PROCHLORAZ
 
KULLANIM DOZU
DRENCHER : 2LT / 1 TON SU
MUM : 1LT / 1 FIÇI

 

Etkili olduğu mantarlar;

Alternaria spp Botrytis cinerea, Diplodia spp, Phomopsis citri, Colletotrichum gloeosporodies .

Prochloraz İmazalille karşılaştırlıldığında sporulasyonu durdurma dışında misel gelişimini durudrması ve translaminar etkisi nedeniyle daha üstündür. Prochloraz uzun depolama sürecinde etkili olan kalıcı bir mantar ilacıdır.

BAŞLICA HASTALIKLAR

Depolama ve Paketlemede Karşılaşılan Başlıca Hastalıklar

Hasat sonrasında karşılaşılan genel hastalıklar depolama ve paketlemelerde görülmektedir. AR-GE çalışmalarımızla ürünlerinizi, depolama ve paketlemede çokça karşılaşılan hastalıklardan korumak ve kontrol edebilmek için aşağıda bilgilendirme amaçlı belirtilmiştir.

Geotrichum Candidum
(Ekşi Çürüklük)

 

Hastalığa genel bakış; Topraktan meyvelere bulaşan bir hastalıktır, hastalıklı meyvelerin temas ettiği her yere kolayca bulaşır. 25-27⁰C de en hızlı şekilde ilerler, 5⁰C nin altında gelişimi durur.

Kontrol; Meyvelerin toprakla temas etmesi engellenir. Sabah nemin yüksek olduğu saatlerde ve yağmurlu havalarda hasat işlemi yapılmaz. Meyveler hasat edildikten sonra ilk 24 saat içinde mutlaka Narova 20GZT veya Narova Plus ile drencherde yıkanmalıdır. Paketleme hattında döküm ünitesi ve fırçalama ünitesinde klor veya uygun bir dezenfektanla spreyleme yapılır. Paketlenmiş meyveler uygun sıcaklıkta soğuk odaya alınır. Sarartma odaları ve soğuk hava depoları her meyve değişiminde, paketleme hattı ve çevresi her çalışma sonunda uygun bir dezenfektanla dezenfekte edilmelidir.

 

Chilling Injury
(Soğuk Hasarı)

 

Hastalığa genel bakış; Bahçelerde meyveler soğuğa maruz kaldığında Chilling Injury başlar. Meyveleri soğuk odalarda optimum saklama derecelerinin altında depolamakta Chilling Injury’e sebep olabilir.

Kontrol; Meyvelerin uygun sıcaklık derecesinde depolama yapılmasına dikkat edilir, Paketleme hattında Unitrade 500 SC kullanılır.

 

 

Penicillium Digitatum  (Yeşil küf)
Penicillium Italicum (Mavi küf)

 

Hastalığa genel bakış; İkincil bir fungal hastalıktır. En hızlı 23-24⁰C de gelişir, 10⁰C nin altında ve 30⁰C nin üstünde gelişimi yavaşlar. Meyve kabuğundaki yara delik vb zayıf noktalardan meyveye girer.

Kontrol; Meyveleri zedelemeden dikkatlice hasat edilir. Sarartma odaları ve soğuk hava depoları her meyve değişiminde, paketleme hattı ve çevresi her mesai bitişinde uygun bir dezenfektanla dezenfekte edilmelidir. Paketleme hattında Unigrow 500 EC ve Unitrade 500 SC kullanılır. Paketlenmiş ürün derhal 10⁰C nin altında soğuk hava deposuna alınır. Meyveler hasat edildikten sonra ilk 24 saat içinde mutlaka Narova 45 PROC ve-veya Sanmidac 300 SC ile drencherde yıkanmalıdır.

 

Phomopsis citri – Diplodia natalensis

 

Hastalığa genel bakış; Genelde Brown rot ( Kahverengi çürüklük – Etek çürüklüğü) ile karıştırılır. En hızlı 23-24⁰C de gelişir. 10⁰C nin altında gelişimi gelişimi yavaşlar. Genellikle meyve ağaçlarındaki kuru dallardan yağmurla meyveye geçer. Hasat esnasında meyve sapı ve çevresindeki ölü dokularda uyku halindedir. Nemin yüksek olduğu ortamlarda gelişimi hızlanır.

Kontrol; Meyve ağaçlarındaki kuru dallar temizlenmelidir. Sarartma odalarına yüksek etilen gazı verilmemeli ve oda sıcaklığın 23⁰C nin üstüne geçmesi gereklidir. Paketleme hattında Unitrade 500 SC kullanılmalıdır. Drencherde 2-4D sodium salt kullanılmalıdır. Paketlenmiş meyveler 10⁰C nin altında soğuk odalarda saklanmalıdır.

 

Brown Rot
(Phytopthora Citrophthora)
(Kahverengi çürüklük - Etek Çürüklüğü)

 

Hastalığa genel bakış; Topraktan meyveye bulaşır. Yağmur damlalarının yere çarpması ile ağacın 1,8 m yüksekliğindeki meyvelerine kadar sıçrayarak bulaşık yapabilir. Nemli ve yağışlı havalarda gelişimi hızlanır, 5⁰C nin altında gelişimi yavaşlar.

Kontrol; Hasat işlemi sırasında ağacın yere yakın meyveleri ayrı hasat edilir ve diğer meyvelerden ayrı bir yerde dinlendirilerek paketlenir. Yağmurlu ve nemli havalarda hasat işlemi yapılmaz. Hasattan önce ağaçlar Fosetyl-Al etken maddeli bir ilaçla ilaçlanır. Hasat sonrası paketleme evlerinde drencherde Fosetyl-Al veya Fosfit Potas meyvelerin bulaşık yapmaması için kullanılmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

DİKKAT EDİN

Sarartma İşleminde dikkat edilmesi gerekenler

Türkiye’de meyve sarartma odalarında sarartma esnasında fazla etilen verilmesi, odada fazla karbondioksit oluşması, az oksijen verilmesi, az veya fazla sıcaklık verilmesi sonucu dönüşü olmayan kayıplar yaşanmaktadır.

Sarartma Odasında Oksijen / Karbondioksit Dengelenmesi

Meyve solunumu için oksijen önemlidir. Odada oksijen konsatrasyonu düşükse meyvenin sararması çok yavaş olur. İy bir havalandırma için içerideki havanın saat başı tazelenmesi gerekir.

Sarartma esnasında içerde oksijen oranı azalır, karbondioksit miktarı artar. Odada bulunan karbondioksit etilenin aktivitesini yok eder. Fazla havalandırma yapmanını da etilen kaybına yol açacağı göz ardı edilmemelidir.

Sarartma Odasında Nemlendirme

Meyveler yüksek çevre sıcaklığına maruz kaldığı zaman kabuktaki eterik yağ kesecikleri çok hassaslaşır. Meyvenin garanti altına alınması için oda neminin %90 da olması çok önemlidir. Nemin %90 dan az olması meyvede eterik yağ hücrelerinin kırılmasına neden olduğu gibi su kaybı riski de fazladır. Ayrıca optimum % nem kabuktaki micro yaralanmaları odunlaştırdığı gibi sap ve sap dibinin yeşil kalmasına da yardımcı olur.

Etilenin Meyve Fizyolojisine Etkisi

Sarartma odasında etilen konsantrasyonu 0,1-1 ppm ise sarartma işlemi başlar. Tavsiye edilen etilen konsantrasyonu çeşitlere göre değişmekle birlikte 1-5 ppm arasındadır.

Odada etilen konsantrasyonunun yüksek olması; Meyvede solunumun artmasına ve dolayısıyla karbondioksitin artmasına, meyvede yumuşama olmasına, meyve sapının düşmesine, su kaybının artmasına, kabuk yanmasına neden olur.

 

Narenciye Meyvesinde İdeal Sarartma Parametreleri

Ethylene Konsatrasyonu : 1-5 ppm
Sıcaklık : 18,24 ºC
Gerçek Nem : %90-95
CO2 Konsatrasyonu :  2000-2500 PPM
Saratma Zamanı : 72-96 Saat

 

Tavsiyeler

  • Sarartma odası sezon başlamadan önce uygun dezenfektanla dezenfekte edilmelidir.
  • Islak meyvenin hasat edilmesinden kaçınılmalıdır. (Yağmurda, siste ve çiğde hasat yapılmamalı)
  • Rüzgarlı ve hava neminin çok kuru olduğu günlerde hasat edilen meyveler sarartma odasında %95 nem sağladıktan sonra gaz faz verilerek sarartılmalıdır.
  • Sarartma odasındaki parametreler sık sık uygun şekilde çek edilmelidir

 

Faktörler ve Zararlanmalar

Düşük Nem : Kapsül Düşmesi
Düşük Sıcaklık : Yavaş Sararma
Aşırı Sıcaklık : Kötü Tad, Sap Dibi Etrafında Renklenme
Düşük Ventilasyon : Kapsül Düşmesi
Aşırı Ventilasyon : Kuru Meyve
Aşırı CO2 : Kapsül Düşmesi, Yavaş Renklenme
Bahçede Geç Yağ Uygulaması : Yeşil Nektarlar, Yavaş Renklenme
Böcekler : Böceğin Zarar Verdiği Yerler Yeşil Kalır
Aşırı Nemde Hasat : Oleocellosis, Sulu Ekşi Çürük
Paketleme Zararları : Kabuk Lekelenmesi, Meyve Sapı Düşmesi

SAKLANMA DEĞERLERİ

Saklanma Değerleri Tablosu

SAKLANMA DEĞERLERİ TABLOSUNDA;

Limon, Portakal, Mandarin, Greyfurt, Elma, Kayısı, Avokado, Muz, Böğürtlen, Kiraz, İncir, Üzüm, Kivi, Mango, Nektarin, Şeftali, Armut, Erik, Nar, Çilek, Ananas, Kışlık Kavun, Kavun, Karpuz, Enginar, Kuşkonmaz Sebze ve Meyvelerinin saklanma değerleri tablosu aşağıdaki gibidir.

 

SiNatura

HASAT ÖNCESİ KORUYUCU

YAPIM AŞAMASINDA

STARWAX SP

PARLATICI MUM ( SPRAY )

KULLANIM YERİ

Narenciyede paketlenmiş meyvelerin albenisini artırmak için sadece üst yüzeyine uygulanan, meyvenin daha parlak görünmesini sağlayan parlatıcı bir mumdur.

STARWAX CW

NARENCİYE MUMU (WAX)

KULLANIM DOZU

Yüksek kalitede kaplama için meyve üzerinde standart kaplama oranı 1lt/1ton meyvedir. Bu miktar meyvenin büyüklüğü ve kabuk yapısına bağlı olarak çok az bir değişim gösterebilir.

 

Carnauba+Reçine 18% w/v

Starwax® CW bitkisel bir üründür. Balmumlarının sudaki emisyon karışımından yapılmıştır. Meyvenin hasat sonrası korunması için üretilmiş bir üründür.

Starwax® CW narenciye mumu meyvenin parlak görünümünü artırır, su kaybını azaltarak ağırlık kaybını önler ve yaşlanmayı geciktirir. Bu koruma ve tedavi yöntemiyle soğuk hava muhafazasında, ulaşımda ve raf ömrünün uzatılmasında meyvelerin ihracat kalitesinin ve verimliliğinin artmasında etkilidir.

 

Starwax® CW narenciye mumu;
• Narenciyede önemli oranda hasat sonrası hastalıklara karşı ek koruma sağlar,
• Dış etkenlere karşı meyveyi korur, hastalıkların bulaşmasına engel olur,
• Narenciyenin su kaybını azaltır, kilo kaybettirmez ve tazeliğini korur,
• Fizyolojik bozuklukları ve yaşlanmayı azaltır,
• Pazarlama için meyvenin doğal parlaklığını artırır.
• Uygulama kolaylığı vardır,
• Diğer hasat sonrası koruyucu ürünlerle karışımları kararlıdır.

STARWAX DW

NARENCİYE MUMU (WAX)

KULLANIM DOZU

Yüksek kalitede kaplama için meyve üzerinde standart kaplama oranı 1lt/1ton meyvedir. Bu miktar meyvenin büyüklüğü ve kabuk yapısına bağlı olarak çok az bir değişim gösterebilir.

 

Polietilen+Reçine 12% w/v

Starwax® DW bitkisel bir üründür. Balmumlarının sudaki emisyon karışımından yapılmıştır. Meyvenin hasat sonrası korunması için üretilmiş bir üründür.
Starwax® DW narenciye mumu meyvenin parlak görünümünü artırır, su kaybını azaltarak ağırlık kaybını önler ve yaşlanmayı geciktirir. Bu koruma ve tedavi yöntemiyle soğuk hava muhafazasında, ulaşımda ve raf ömrünün uzatılmasında meyvelerin ihracat kalitesinin ve verimliliğinin artmasında etkilidir.

 

Starwax® DW narenciye mumu;
• Narenciyede önemli oranda hasat sonrası hastalıklara karşı ek koruma sağlar,
• Dış etkenlere karşı meyveyi korur, hastalıkların bulaşmasına engel olur,
• Narenciyenin su kaybını azaltır, kilo kaybettirmez ve tazeliğini korur,
• Fizyolojik bozuklukları ve yaşlanmayı azaltır,
• Pazarlama için meyvenin doğal parlaklığını artırır.
• Uygulama kolaylığı vardır,
• Diğer hasat sonrası koruyucu ürünlerle karışımları kararlıdır.

STARWAX NATURAL

NARENCİYE MUMU (WAX)

KULLANIM DOZU

Yüksek kalitede kaplama için meyve üzerinde standart kaplama oranı 1lt/1ton meyvedir. Bu miktar meyvenin büyüklüğü ve kabuk yapısına bağlı olarak çok az bir değişim gösterebilir.

 

Licocare+Reçine 18% w/v

Starwax® NATURAL bitkisel bir üründür. Balmumlarının sudaki emisyon karışımından yapılmıştır. Meyvenin hasat sonrası korunması için üretilmiş bir üründür.

Starwax® NATURAL narenciye mumu meyvenin parlak görünümünü artırır, su kaybını azaltarak ağırlık kaybını önler ve yaşlanmayı geciktirir. Bu koruma ve tedavi yöntemiyle soğuk hava muhafazasında, ulaşımda ve raf ömrünün uzatılmasında meyvelerin ihracat kalitesinin ve verimliliğinin artmasında etkilidir.

 

Starwax® NATURAL narenciye mumu;
• Narenciyede önemli oranda hasat sonrası hastalıklara karşı ek koruma sağlar,
• Dış etkenlere karşı meyveyi korur, hastalıkların bulaşmasına engel olur,
• Narenciyenin su kaybını azaltır, kilo kaybettirmez ve tazeliğini korur,
• Fizyolojik bozuklukları ve yaşlanmayı azaltır,
• Pazarlama için meyvenin doğal parlaklığını artırır.
• Uygulama kolaylığı vardır,
• Diğer hasat sonrası koruyucu ürünlerle karışımları kararlıdır.

STARWAX PR

NARENCİYE MUMU (WAX)

KULLANIM DOZU

Yüksek kalitede kaplama için meyve üzerinde standart kaplama oranı 1lt/1ton meyvedir. Bu miktar meyvenin büyüklüğü ve kabuk yapısına bağlı olarak çok az bir değişim gösterebilir.

 

Polietilen+Reçine 18% w/v

Starwax® PR bitkisel bir üründür. Balmumlarının sudaki emisyon karışımından yapılmıştır. Meyvenin hasat sonrası korunması için üretilmiş bir üründür.

Starwax® PR narenciye mumu meyvenin parlak görünümünü artırır, su kaybını azaltarak ağırlık kaybını önler ve yaşlanmayı geciktirir. Bu koruma ve tedavi yöntemiyle soğuk hava muhafazasında, ulaşımda ve raf ömrünün uzatılmasında meyvelerin ihracat kalitesinin ve verimliliğinin artmasında etkilidir.

 

Starwax® PR narenciye mumu;
• Narenciyede önemli oranda hasat sonrası hastalıklara karşı ek koruma sağlar,
• Dış etkenlere karşı meyveyi korur, hastalıkların bulaşmasına engel olur,
• Narenciyenin su kaybını azaltır, kilo kaybettirmez ve tazeliğini korur,
• Fizyolojik bozuklukları ve yaşlanmayı azaltır,
• Pazarlama için meyvenin doğal parlaklığını artırır.
• Uygulama kolaylığı vardır,
• Diğer hasat sonrası koruyucu ürünlerle karışımları kararlıdır.

FOSFIT POTAS

POTASYUM FOSFIT

KULLANIM YERİ

Narenciyede hasattan sonra görülen Kahverengi çürüklük - Etek Çürüklüğü olarak bilinen Brown Rot
(Phytopthora Citrophthora)’ a karşı kullanılır.

ETKEN MADDE: POTASYUM FOSFIT

KULLANIM DOZU: 2,5-3LT / 1 TON SU

NAROVA SHAMPO

Meyve ve Sebze Şampuanı

KULLANIM YERİ

Yıkama işlemi için daima temiz ve soğuk su kullanılmalı ve yıkama sonrası hatta kullanılan duşlama ile mutlaka durulanmalıdır.

ÖZELLİKLERİ

Sebze ve meyvelerin üzerinden toz, toprak gibi yabancı maddeleri gidermek, tarımsal ilaç kalıntılarını uzaklaştırmak, meyve yüzeyindeki mikroorganizma yükünü hafifletmek amacıyla kullanılan meyve yıkama şampuanıdır.

Kullanma Talimatı: Bir ton su içerisine 10-15 lt narova shampoo kirlilik durumuna göre kullanılır. Yeteri yıkama sağlandıktan sonra durulanır.

Uyarılar:

Tüketicinin dikkatine !
»     Kullanma talimatını mutlaka okuyunuz,
»     Kullanırken eldiven giyiniz,
»     Çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutunuz.
»     Göz ile temasından sakınınız. Göz ile temasında derhal bol su ile yıkayınız.
»     Başka bir ürün veya madde ile karıştırmayınız,
»     Kullandıktan sonra ellerinizi durulayınız ve kurulayınız.
»     Cildinizi korumak amacıyla, ellerin deterjanla uzun süre temasından kaçınınız.
»     Ambalaj tamamen boşaltıldıktan sonra geri dönüşüm işlemine gönderiniz.
»     Zehirlenme durumlarında Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM)’ nin 114 no’lu telefonunu veya Acil Sağlık Hizmetleri’nin 112 no’lu telefonunu arayınız,
»     Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 (iki) yıldır.

NAROVA C-T

CHLORAMIN-T

KULLANIM YERİ

Gıda üretim tesisleri, içme suyu dolum tesisleri, restoranlar, katering şirketleri, kafeler ve yemekhanelerde güvenle kullanılabilen bir dezenfektandır.   Sulandırılmadığı sürece uygun depolama koşullarında 3 yıl raf ömrü vardır.
Sulandırıldığı anda aktif hale geçer.

ETKEN MADDE : CHLORAMIN-T

ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ:

  • Aktif yapısı gereği mikroorganizmaların direnç göstermesine fırsat vermeksizin yok ettiğinden mikrop direnci yoktur.
  • Ekolojik bir üründür, doğada kısa sürede yok olur.
  • Kalıntı bırakmaz, tadı, kokusu, rengi yoktur.
  • Toksikolojik değildir.
  • Korozif değildir, cilde temasında sakınca yoktur.

NAROVA PLUS

N,N DIDECYL DIMETHYL AMONIUM CHLORIDE

KULLANIM YERİ

Etkili bir dezenfektandır. Meyvede depolarda ve paketleme evlerinde en önemli sorun olan Geotrichum Candidum (Ekşi Çürüklük)’u önlemek için kullanılır.

 

FORMÜLASYON : SL
ETKEN MADDE : N,N DIDECYL DIMETHYL AMONIUM CHLORIDE
 
KULLANIM DOZU
DRENCHER :  3-5LT / 1 TON SU
   

 

NAROVA 20 GZT

DODECYL GUANİDİNE MONO HYDROCHLORIDE

KULLANIM YERİ

Etkili bir dezenfektandır. Meyvede depolarda ve paketleme evlerinde en önemli sorun olan Geotrichum Candidum (Ekşi Çürüklük)’u önlemek için kullanılır.

 

FORMÜLASYON : SL
ETKEN MADDE : DODECYL GUANİDİNE MONO HYDROCHLORIDE
 
KULLANIM DOZU
DRENCHER :  3-5LT / 1 TON SU
   

 

SANMIDAC 300 SC

300GR / LT PYRIMETHANIL

KULLANIM YERİ

Narenciyede hasat sonrası çürüme nedeniyle oluşan Penicillium digitatum(Yeşil küf), Penicillium italicum (Mavi küf) dahil olmak üzere imazalile dayanıklı Penicillium popülasyonlarında kullanılır.

 

FORMÜLASYON : SC
ETKEN MADDE : 300GR / LT PYRIMETHANIL
 
KULLANIM DOZU
DRENCHER : 2,5LT / 1 TON SU
MUM : 1LT / 1 FIÇI

 

UNITRADE 500 SC

500GR / LT

KULLANIM YERİ

Sistemik etkili bir mantar ilacıdır. Hasat sonrası narenciye depolamada görülen Penicillium Digitatum (Yeşil Küf), Penicillium Italicum (Mavi Küf)’a karşı etkilidir. Unitrade 500 SC sistemik etkisi sayesinde epidermisin üst yüzeyinden iç kesimlere doğru nüfuz eder ve gizli enfeksiyonları durdurur.

 

FORMÜLASYON : SC
ETKEN MADDE : 500GR / LT Thiabendazole
 
KULLANIM DOZU
DRENCHER : 2LT / 1 TON SU
MUM : 1LT / 1 FIÇI

 

UNIGROW 500 EC

500GR / Lt IMAZALIL

KULLANIM YERİ

Meyveyi çiçekleri ve sebzeyi etkileyen etkili bir mantar ilacıdır. Özellikle narenciyede hasat sonrası depolamada görülen Penicillium Digitatum (Yeşil Küf), Penicillium Italicum (Mavi Küf)’a karşı etkilidir.

 

FORMÜLASYON : EC
ETKEN MADDE : 500GR / Lt IMAZALIL
 
KULLANIM DOZU
DRENCHER :  2LT / 1 TON SU
MUM : 1LT / 1 FIÇI